UPRAVO SU SE OGLASILI IZ PIO FONDA: Saopštene su važne informacije za penzionere
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PENZIONERI

UPRAVO SU SE OGLASILI IZ PIO FONDA: Saopštene su važne informacije za penzionere

Korisnicima porodične penzije obustavlja se isplata penzije ukoliko steknu osiguranje po bilo kom osnovu

Objavljeno:

Kada korisnik ostvari pravo na penziju (starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku ili porodičnu), jedna od čestih nedoumica je da li i pod kojim uslovima može da se zaposli.

U ovoj objavi odgovaramo na nedoumice korisnika u vezi sa temom zaposlenja nakon penzionisanja, objavio je Fond PIO.

Kako navode, korisnici starosne i prevremene starosne penzije mogu da budu u osiguranju (da rade) po bilo kom osnovu i da nesmetano koriste penziju.

Po prestanku zaposlenja, oni mogu da podnesu zahtev da im se ponovo odredi iznos penzije uračunavanjem i naknadno navršenog staža ukoliko je taj staž trajao najmanje godinu dana.

Kad su u pitanju korisnici invalidskih penzija, ako ostvaruju pravo po osnovu utvrđenog potpunog gubitka radne sposobnosti, a pritom uđu u obavezno osaiguranje, dobiće poziv za kontrolni pregled radi preispitivanja ranije utvrđenog gubitka radne sposobnosti. Ukoliko se utvrdi da je došlo do poboljšanja zdravstvenog stanja može mu se ukinuti pravo na invalidsku penziju.

1 / 6 Foto: Beta/Dragan Gojić

U slučaju profesionalnih vojnih lica koja su ostvarila pravo na invalidsku penziju, oni mogu da rade na bilo kojim poslovima ali ne mogu da se vrate u službu u kojoj su prethodno radili. Iako mogu da budu osigurani i da koriste penziju oni nemaju pravo da traže ponovno određivanje iznosa penzije.

Korisnicima porodične penzije obustavlja se isplata penzije ukoliko steknu osiguranje po bilo kom osnovu.

Izuzetak je zaposlenje po osnovu ugovora o delu i obavljanja privremenih i povremenih poslova, pod uslobom da je bruto iznos mesečne naknade niži od najniže osnovice osiguranja zaposlenih koja važe u vreme uplate doprinosa.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.